Четвъртък 28, Март 2024г.

МОН с насоки за обучение в условията на пандемия през новата учебна година

Фокусът на Министерството на образованието и науката е насочен върху това как да се справим добре през идващата нова учебна година, защото ни очакват нови вълни от пандемията от COVID-19.

Основната мярка за преодоляването на дефицитите от дистанционното обучение през последните две години е свързана с осигуряването на максимално присъствено обучение. Това ще позволи да се обхване и новият материал, но и да се направят упражнения върху материала, който не е усвоен достатъчно добре при дистанционното обучение, съобщиха от МОН.

"За тази цел МОН разработи специални насоки за обучение в условия на пандемия, документът е изпратен за съгласуване в Министерството на здравеопазването, а на 24 август предстои обсъждането му в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование", каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в отговор на въпрос от народния представител Цецка Бачкова за това какви мерки предприема МОН за преодоляване на дефицитите от обучението в електронна среда.

"Разписаните в насоките задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип - на отделен клас, отделно училище, на група от училища в даден регион, според епидемичната обстановка", каза министър Денков. Той увери, че образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост - в тъмночервената зона. За тази цел е много важно да се увеличи процентът на ваксинираните учители и на непедагогическия персонал, и МОН организира активна кампания. Направени са вече над 40 регионални срещи с участието на над 85 процента от директорите на училищата и детските градини.

 Целият документ може да намерите тук

 

източник: dariknews.bg

Сподели: